Kay Pollak

Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?

Intervju med Kay Pollak

Kay är en uppskattad föreläsare, författare och flerfaldigt prisad filmregissör. Hans filmer, Elvis Elvis, Barnens Ö, Älska mig och den Oscarsnominerade publiksuccén Så som i Himmelen och uppföljaren Så ock på Jorden har nog de flesta av oss sett. Kay är även författare till de två bästsäljande böckerna Att växa genom möten och Att välja Glädje. Över en halv miljon människor har lyssnat på Kays tre – timmars föreläsning ”Att växa genom möten – och välja Glädje”.

Kays bok Att växa genom möten är såld i över 500 000 exemplar enbart i Sverige. Den är dessutom översatt till 11 språk. Det är en bok för alla åldrar som ger praktisk kunskap om hur man kan förbättra sina relationer. Pedagogisk, utmanande och samtidigt roande bok.

Hans andra bok Att välja Glädje, är också den såld i mer än 500 000 exemplar i Sverige och översatt till många språk. Boken ger verktyg för att långt mer kunna vara ”den du är ämnad att vara”. Den är full av kunskap och tips om vad du kan göra för att må bättre, få bättre möten med andra människor och uppnå större balans och närvaro i livet. En av orsakerna till bokens popularitet är att den är enkel, begriplig och fungerar som en arbetsbok.

Kay har också spelat in en tre timmar lång DVD-utbildning: Att välja Glädje. Den är en guldgruva för alla som vill utvecklas. Den kan användas både privat och för att förbättra klimatet på en arbetsplats. Den är både underhållande och full av kunskap.

Bakgrund:

Kay är fil.lic i matematisk statistik vid Umeåuniversitet. Han arbetade sedan som Tv-producent i många år, där han gjorde barn och ungdomsprogram, musikprogram, skrev och regisserade TV-serier mm, innan har började sin karriär som filmregissör. Han har också en utbildning i psykodrama och en i psykosyntes. Han har även gått hela den danska ledarutbildningen ”Stifinder”, utbildats vid ”The Option institut” i USA och är licentierad coach i ITC (Imunity to change) vid Harvard University USA.


Att göra en intervju med Kay är som att prata med en god vän sedan många år tillbaka. Min nervositet försvinner omgående när jag hör hans röst. Kay är inbjudande och under intervjun avlöser skrattet och allvaret varandra. När intervjun är slut är jag fylld av energi och kraft som jag bär med mig länge efter.

Kay har fokus på att all förändring börjar med våra egna tankar och att vi ska upptäcka kraften i våra egna tankar. Så som jag tänker- så blir det. Vi pratar om att vända negativa trossatser till att bli mer energiskapande. Hur vi kan ge upp invanda föreställningar. Vi pratar om mänsklig förändring och växande och hur vi kan se problem som möjligheter och hur du tränar dig att bejaka din egen unika storhet.

Vi börjar intervjun med att prata om hur vi kan nå vår partner när det blivit ett låst läge efter ett gräl eller en konflikt.

- Du har tänkt att ta upp det allra svåraste som finns och du tror att jag har några lösningar på det, säger Kay och skrattar. Det är det svåraste vi har i våra relationer, hur kan jag nå den jag lever med? Man kan behöva gå i terapi för att lära sig det, det finns nämligen inga enkla tips på hur man når varandra, säger Kay.

Boken, Att välja Glädje är en fantastisk bra bok. Inför intervjun läser jag den igen och upptäcker helt andra saker än när jag tidigare läst boken.  Boken är lätt att läsa och det finns så mycket konkreta tips och råd i den som jag lite skamset inser att jag går bet på i min egen relation.

- Att välja glädje, den är så himla bra, säger Kay. Den är tydlig, enkel och bra. Men den fungerar bara om jag är medveten och vill vara vuxen och sluta att vara ett offer.

Men om man är ett offer och inte vill sluta vara det?

- Dem är svåra att nå och då brukar jag rekommendera dem att köpa boken, Att välja Glädje och se om du kan förändra din situation. Det finns de som hör av sig som har läst boken och säger att den öppnat dörrar då man känner igen sig. De har den som en bibel och de har börjat sin resa och insett att de kan göra ett val, säger Kay. Men jag tänker på, att varje människa längtar efter och vill bli lyssnad på, att bli hörd och räknad med. Att bli visad respekt och att få känna det, fortsätter Kay.

Hur gör du när du inte når fram?

- Jag tänker på olika saker som har hjälpt mig. Jag och Carin, min fru, har levt tillsammans i 32 år och det går upp och ner. Ibland har det varit jobbigt och långa stunder har det varit jättebra. Det här har hjälpt mig, säger Kay. Jag kan sätta mig med ett foto av Carin och titta på henne och verkligen bara titta på henne och tänka på 10 goda saker som Carin har. Om jag lever mig in i det och verkligen tänker på de 10 sakerna så kommer jag att vara en annan Kay när jag möter Carin. Då kommer jag automatiskt vara en annorlunda människa. Man börjar med att lyssna på varandra.

Men hur lätt kan det vara när man har något man inte vill kännas vid?

- Det första jag kan göra är att ändra min inställning till den andra, säger Kay. Att ändra min känsla till den andra det kan hjälpa mig. Jag har också skrivit lappar till Carin. ”Kommer du ihåg Carin, första gången vi var ute och paddlade och vi hade vårt första barn som låg och sov mellan benen på dig i den där tvåmanskajaken?”. ”Kommer du ihåg när vi hade semester och vi tältade och det regnade?” Då har jag nått henne. Det kan vara 10 olika lappar. Inte på en och samma gång, säger Kay och skrattar. När det har varit låsningar så har jag kunnat nå henne på det sättet. Helt enkelt påminna oss om vad vi faktiskt har med en skopa humor och en skopa god känsla.

Utifrån den goda känslan kanske det är enklare att nå fram?

- Ja precis. Men att komma med råd hur man kan nå varandra. Några enkla råd finns inte utan frågan är snarare, hur kan jag ändra min inställning till den andra?

- Sen finns det här, Kay skrattar, det här som är det svåraste när man har en konflikt och inte kan nå varandra. Att säga de där sju orden, att det ligger något i det du säger och att inte gå i försvar.

- Det ligger något i det du säger, eller så kan man ta hjälp och stoppa in, det kanske ligger något i det du säger. Den kanske kan hjälpa. Den meningen står i boken Att välja Glädje. Att förstå när man går i försvar. För när jag går i försvar har jag omedvetet gjort om den andra till en motståndare och fiende. Och då kan man säga välkommen till helvetet direkt säger Kay och skrattar. Varje gång man går i försvar kan man säga välkommen till helvetet. Då börjar argumenten komma och ännu starkare argument kommer och sen smäller det i dörrarna.

Vi fortsätter med frågan, hur kan jag nå den som jag lever med?

-Det är den svåraste frågan vi har och det är det vi längtar allra mest efter, säger Kay. Att bli sedda, bekräftade i den känslan man har. Vi väljer den personen, omedvetet, som kommer att ge mig de allra bästa lektionerna. Min partner är min största läromästare. Det är banne mig sant, skrattar Kay. Jag har inte valt en partner där det inte finns något att lära, där jag inte kan utvecklas. Min partner är min största läromästare och har jag det med mig så underlättar det. Det finns en ödmjukhet i det. Detta betyder inte att jag ska stanna kvar i en relation där det totalt saknas respekt, förtydligar Kay. Då måste man bryta upp för att det är ovärdigt för varje människa att vara i en sådan relation.

Vad känner du är viktigt att förmedla utifrån hur du ser på det?

- Det är en livslektion detta. Att jag inte kan ändra andra människor. Jag kan föreslå; läs den här boken eller gå på den här kursen; men jag kan inte ändra andra människor.  Det enda jag kan ändra är mig själv och mitt synsätt på den andra och det är svårt att acceptera när man inte når varandra.  Man tycker, men för sjutton lyssna på mig, jag har rätt.  Men frågan är om du vill ha rätt eller om du vill vara lycklig, säger Kay. Den är väldigt bra att tänka på. Egot vill alltid ha rätt. Det finns personer som man inte kan nå. Det är inte kärleksfullt mot mig och inte mot någon annan att låta sig utnyttjas. Eller att vara den andras dörrmatta. Utan det handlar om att jag måste träna mig i att våga tänka att jag är värd något bättre. Att jag stannar kvar har med mina trossatser, mina beliefs, att göra som att jag till exempel inte är ”good enough” eller andra trossatser kan vara, att ”jag är inte värd att bli älskad” eller ”jag är inte värd bättre”.  De trossatserna är förödande att ha. De är inte sanna.  Det är viktigt att förstå att det bara är jag som kan ändra de trossatserna.  Jag är alltid värd det bästa och jag är värd att ha en kärleksfull relation. Varje människa är ju värd att ha en kärleksfull relation, säger Kay.

Förändringen börjar hos dig själv!

- Jag har en helgworkshop utanför Stockholm som jag har haft en fyra, fem gånger tidigare och nu har jag den återigen i maj. På workshopen finns det bland annat en uppgift där man skriver upp de fem mest negativa tankarna jag har om mig själv. En väldigt kraftfull övning. När man tittar på de fem mest negativa tankarna så finns det en gemensam tanke, en belifs, en trossats, som exempelvis, jag är inte värd att bli älskad, att bearbeta och sedan förstå att den trossatsen inte är sann och ändra den till att ”jag är fullt värdig att bli älskad”. Det är ett mirakel när det kan ske. För i det ögonblicket sker en förändring i hela dig och i ditt sätt att vara mot dig själv. Det finns ingen quick fix, säger Kay och skrattar. Men den insikten, den känns i varenda cell, fortsätter Kay. Där sker det en vändpunkt.

- Kom ihåg att all förändring börjar med dig själv. När vi lägger ansvaret på den andra, du ska göra mig lycklig, det går inte. Det tar ett liv innan man inser att ingen annan människa kan göra mig lycklig. Det kan vara roligt att vara ihop med andra människor och vi kan vara lyckliga men ingen annan människa kan göra mig lycklig. Men det är inte så vi är lärda. Alla sånger och filmer lär oss något annat.

- Hur många gånger har man inte sagt, du gör mig så förbannad. Sanningen är att det är jag själv som gör mig förbannad, säger Kay. För det är hur jag tolkar situationen. Det är en livslång lektion, Kay skrattar och säger, jag klarar inte det själv heller alltid. Man trillar ju dit i ett kör. Skillnaden kan vara att man uppmärksammar och kan rätta till en del av det man ställer till med. Då kan man mötas igen.

Jag har ansvar för hur jag mår och jag äger mina känslor.

- Jag har på väggen här på jobbet en stor lapp där det står, I den här stunden skapar du din egen värld. D.v.s, oavsett vad som hänt så är det jag som tolkar hur jag uppfattar det. Det är jag som skapar den värld jag lever i. Jag ligger ensam bakom min egen upplevelse. Att greppa det. Det är banne mig inte lätt. Vi är fostrade att vara offer hela tiden. Min mamma sa ju inte när hon var arg på mig att det var fel på henne. Hon sa att det var fel på mig. Det var så man löste saker. Man la ut att du är skyldig till mina problem. Det är så vi blivit lärda men det gäller inte alla. Det finns vuxna som lärt sig att inte projicera sina problem.

Vi på Bonusmaman tackar Kay Pollak för hans tid och för att han så generöst svarade på våra frågor Vi kan varmt rekommendera Kays böcker oavsett var i livet du befinner dig. Har du inte läst dem så gör det. Har du redan läst dem. Gör det igen.

Avslutningsvis så vill vi återigen påminna om att all förändring börjar hos dig själv. Tänk så befriande ändå!

Information om Kays böcker, föreläsningar eller workshop hittar du på www.kaypollak.com eller på www.wimab.se

/Stina Pettersson