Helene Arkhem
Helene Arkhem är journalist och författare, känd för bland annat
Stora Bonusfamiljboken.
Hon har tre barn: Christoffer, 29, Alexander, 22, och Joline, 12. Den äldsta sonen har hon från ett tidigare äktenskap, medan maken Joakim är pappa till de andra två barnen.
Helene bor i Stockholm där hon arbetar som redaktionschef på tidningen Topphälsa. Hon är också redaktör för hälsoboken Stora boken om din hälsa som kommer ut i september. Dessutom skriver hon på en bok om relationer tillsammans med samtalsterapeuten Åsa Nyvall. Den kommer ut nästa vår på LB Förlag.
Du har skrivit mycket om bonusfamiljer. Hur kom du in på ämnet?
Jag har levt i olika sorters bonusfamiljer sedan 70-talet, både som barn och förälder. När bokförlaget Harper Collins frågade om jag ville skriva en bok om och för bonusfamiljer tackade jag självklart ja. Det lät som ett spännande och intressant projekt – och det var det verkligen. Det resulterade i Stora Bonusfamiljboken.
Hur gick ni tillväga med arbetet med boken?
Jag intervjuade hundratals personer som lever eller har levt i en bonusfamilj. De delade med sig av sina erfarenheter och hade många frågor - om allt från dejting till hur man skriver ett testamente. Jag tog frågorna vidare till några av Sveriges bästa experter på relationer, barnpsykologi, familjejuridik, samlevnad, organisation och ekonomi och fick deras bästa råd och tips.
Tycker du att det pratas tillräckligt i media om vad det innebär att leva i bonusfamilj?
De senaste åren tycker jag att det har pratats ganska mycket om bonusfamiljer. Det har kommit flera nya böcker - bland annat min bok- och så har vi ju kunnat se tv-serien "Bonusfamiljen" på tv. Det är väldigt bra att den här familjeformen får uppmärksamhet, det öppnar för diskussioner och man kan ta del av andras erfarenheter och lösningar: Hur gör ni med semesterplaneringen? Har din man också en jobbig expartner? Hur gör du, vilket ansvar tar du för ditt bonusbarn? Var tionde barnfamilj är en ombildad familj idag och det är många som har behov av att prata om de utmaningar som finns.
Hur tycker du det juridiska stödet ser ut för bonusfamiljer?
Om man lever i en bonusfamilj är det väldigt viktigt att ha koll på vad som gäller juridiskt. Det ÄR trist att prata om pengar och testamenten, det tycker de flesta. Men det är viktigt att ha koll på vad som händer med bostad och tillgångar vid en eventuell separation eller vid dödsfall.
Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott om en biologisk förälder dör. Det kan bli tufft ekonomiskt för den överlevande partnern. Mitt råd är att boka tid hos en erfaren familjerättsadvokat och ta reda på om ni behöver skriva avtal eller testamenten.
Kan du berätta lite mer om dina egna erfarenheter av att leva i olika sorters bonusfamiljer?
Först skildes mina biologiska föräldrar när jag var tonåring. När min mamma träffade en ny man fick jag en bonuspappa, Uffe. När jag var i 20-årsåldern träffade jag en man som hade en dotter från ett tidigare förhållande, Jessica. Hon var 8 år när jag lärde känna henne. Hon blev min bonusdotter och är halvsyster till min äldsta son. Så småningom skildes jag och Christoffers pappa och så småningom körde vi ett varannan-vecka-upplägg med sonen. När Christoffer var tre år träffade jag min nuvarande man Joakim. Han blev bonuspappa till min son och sedan pappa till våra gemensamma barn. Så det är tre olika familjer, kan man säga.
Hur gick det till när du träffade din nuvarande man, Joakim?
Vi tog det väldigt lugnt i början, träffades på tu man hand och lärde känna varandra innan han träffade min son. Jag tror att det är bra att inte ha för bråttom. Även om du är redo för ett nytt förhållande så är det inte säkert att barnen är det. Speciellt inte om de varit med om en jobbig skilsmässa.
Den blivande bonusföräldern måste vara beredd på att ta klivet från förälskelse och tvåsamhet rakt in i en färdig familj. Det kan vara knepigt att gå in i ett förhållande som nummer två för den man älskar. Men så blir det om man dejtar en förälder. Barnen kommer alltid först!
Har du några tips på hur man ska introducera den "nya" föräldern för barnen?
När man ska träffa barnen för första gången är det smart att träffas på neutral mark och göra något tillsammans: ha en picknick, spela minigolf, åka pulka, gå på museum... Att träffas vid ett middagsbord första gången är inte att rekommendera. Det kan lätt bli stelt när man inte känner varandra.
Vad upplever du är de största utmaningarna med att leva i en bonusfamilj?
För de flesta är den svåraste utmaningen att man har så stora förväntningar. Man vill gärna att bonusfamiljen ska likna en klassisk kärnfamilj. Men bonusfamiljen kommer aldrig att bli som en kärnfamilj. Det är många personer och relationer att ta hänsyn till. Barn flyttar in och ut, det kan vara ett gäng som sitter vid frukostbordet - och ett annat gäng som äter middag vid samma köksbord. Många av de traditioner som finns kring högtider som jul är skapade efter kärnfamiljen. Man får hitta på nya traditioner som passar den egna bonusfamiljen.
Finns det några fördelar, tycker du?
Den stora fördelen är att man får tillgång till ett stort nätverk av människor som man kanske inte hade träffat annars. Som bonusförälder har man möjlighet att bygga upp en unik relation till sitt bonusbarn. Man kan bli en bonusvuxen i barnets liv. Jag har aldrig upplevt att omgivningen lägger sig i eller är dömande, så det är skönt.
Vad har du för tips till en nybildad bonusfamilj?
Prata om vardagslivet innan ni flyttar ihop! Har ni samma syn på barnuppfostran, städning och pengar, till exempel. Det är väldigt lätt att tänka "Det där löser sig", när man är nykär. Men ta ett snack om hur ni tänker er vardagslivet ihop innan ni börjar kolla efter en gemensam bostad på Hemnet. Då slipper ni många onödiga gräl och irritation.
Helene Arkhem intervjuades för Bonusmaman av Ida Therén