Torgny Steen

Det är runt köksbordet relationer, förtroende och kommunikation byggs

När något bus händer på stan eller i byn där ungdomar antas vara inblandade är det vanligt att röster höjs för att fler föräldrar och andra vuxna förebilder ska ut och nattvandra för att hålla koll på sina barn.

Absolut, visst är det toppenbra när föräldrar och vuxna är ute och vandra kvällar och nätter, pratar med varandra och syns där ungdomar finns.

Ändå gnager tanken i mitt huvud att det är för sent att dyka upp när något hänt. Att relationerna, förtroendet och därmed möjligheten att kommunicera behöver byggas långt tidigare, i hemmet runt köksbordet.

Jag har varit med på några träffar med fokus på meningsfull fritid för barn och ungdomar. Ett fantastiskt initiativ där deltagarna – vuxna och ungdomar – bland annat haft möjlighet att spåna kring olika aktiviteter och praktiska saker som vore bra om de fanns och fixades; bussar som går hela natten, gatubelysning på mörka vägsträckor, mobilladdare lite var stans, någon att ringa och prata med 24/7, pizza, etc.

Föräldrar har nämnts en, max två, gånger.

Jag har funderat en del på att föräldrar inte verkar finnas med i ungdomarnas sinnesvärld som en positiv resurs. Att hemmet inte verkar vara en plats där det är ok att vara, om inte föräldrarna är någon annanstans.

Visst kommer en tid när det är dags att bryta sig loss och upptäcka om/hur de egna vingarna bär, innan dess kan (borde) hemmet var ett gott alternativ till att driva runt ute på stan/byn om du frågar mig.

I skolan pratas mycket om anknytning, att skapa relation och förtroende innan det är möjligt att kommunicera med ett barn på ett för båda positivt och utvecklande sätt.

Självklart är det likadant hemma i familjen, grunden till relation och kommunikation behöver byggas under lång tid.

Varför inte runt köksbordet? Köksbordet har hos blivit en central och naturlig plats där vi samlar familjen för gemensamma måltider och summering av dagen, lyfter eventuella problem (kompisar, skola, relationer, …) varvat med glädjeämnen, svåra frågor, samtal om regler, värderingar och känslor.

Vi har gjort det sedan barnen var små och fortsätter med dem som är hemma, alla fyra har blivit (ganska) stora och är inte alltid är på samma ort.

Ett tag var vi som en italiensk familj där alla pratade högt och engagerat i munnen på varandra (förlåt alla italienska familjer om det inte är så …) och ville berätta om sin dag. Den som pratade högst fick mest ”airtime”, ibland var middagen slut innan alla hade hunnit säga något.

För att ge alla chansen att ta plats införde vi en ”Talkingstick” enligt indiansk förebild – i början någon figur som snart ersattes med en vacker pinne med fjädrar på som barnen gjort i slöjden – som gick runt bordet och bidrog till en mer rättvis fördelning av berättartiden.

Det gav var och en i familjen tid att lyssna, tid att bli lyssnad på, möjlighet att förstå att vi är olika, upplever, känner och hanterar situationer olika. Det kunde bli en skön mix av kärlek och tuffa inspel från någon i familjen. Det senare kanske inte alltid så kul där och då, med perspektiv och förståelse för att andra kunde uppleva saker på annat sätt landade det oftast bra innan det var dags att sova.

Just TID tillsammans är jag övertygad om bygger relationen – mycket mer än några prylar och pengar kan – och möjliggör förtroendefull kommunikationen mellan föräldrar och barn. Och då menar jag inte tid sittandes framför TV:n, på bio eller spelandes något spel på mobilen eller datorn utan riktiga samtal och aktiviteter tillsammans.

Min övertygelse förstärks när jag ser och hör deltagarna i vårt livsstilsprojekt BiggestWinner:Far&Son (www.biggestwinner.se) berätta om sina upplevelser från de 90 dagar vi träffats en gång i veckan. En sak de värderar högt är just återkommande tid och aktiviteter tillsammans.

I en tid när tid är det mest dyrbara och exklusiva vi har, varför inte ge din tid till dina barn? Frågar du mig behöver det inte vara något storslaget, det går jättebra hemma (utan TV, dator, mobil, …)

Varför inte börja ikväll genom att samla familjen runt köksbordet?

Move.Live.Love,

Torgny Steen

Torgny är företagsledaren som i 25 år satte medie- och mötesindustrin i rörelse. Efter att ha räddat ett av familjens fyra barn från utanförskap i skolan hoppade han av tryggheten för att som Changemaker ge sig in i kampen MOT långvarigt stillasittande. Han har skrivit boken om rörelser och hjärnan, håller kurser och föreläser om hur lust, rörelse och ledarskap hjälper människor i skolor och företag i Norden till smartare lösningar och friskare utvecklingsmiljöer.

Webbsida 
Blogg
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube (Spellista med mina Torsdagsrörelser hittills)



A N N O N S